0 oy
Doğalgaz Tesisatı kategorisinde (22 puan) tarafından
merhaba,
geçen yıl merkezi sistem kömürlü yakıttan, merkezi sistem doğalgaza geçtik. geçen yıl akıllı sayaçlar takılması yetişmediğinden tüm doğalgaz faturası dairelere bölündü ve toplamda tüm kış 1600tl civarında ödeme yaptık ve çok çok güzel ısındık. bu yıl akıllı sayaç takıldı, peteklere termostat takıldı. ancak bizde iki petek birbirine bağlı çalıştığından bir petekten ayarı kıstığımızda diğer odanın peteği komple sönüyor ve o oda buz gibi oluyor. dolayısıyla termostatı çok kısamıyoruz. bazı petekleri komple kapalı tutarak tasarruf yapmaya çalışıyoruz.toplam 9 peteğin 4 ü sürekli kapalı kalıyor, hafta içi sabah 08:00-18:30 arası ana vanayı kapatıyoruz ve akıllı sayaçtan kontör atmamasını sağlıyoruz. Buna rağmen 2,5 ayda 1000 tl yaktık. geçen yıl tüm petekler termostatı full açık 24 saat yanmıştı. bu kadar fark olması normal midir? ayrıca salonda iki petekte hava var ve ısınmıyor, havasını almaya çalışıyoruz ancak hava değil su çıkışı oluyor, bunu bir türlü çözemedik(peteğin üstünden bir karış aşağısı buz gibi)Trabzon'da yaşıyoruz ve kurulumu İstanbul'dan bir firma gelip yaptı. mail atıp telefonla şikayetimizi bildirdik, dönüş yapılmadı.burada bir kaloriferci ile anlaşılmış o aradı ve sayacın bozuk olabileceğini, yedek sayaç şu anda olmadığını, yedek sayaçlar gelince bizimkini söküp firmaya yollayacağını iletti. aradan bir ay geçti hala bekliyoruz. bu arada bazı daireler hiçbir peteği kapatmadan ve kısmadan 24 saatte 53 kontör yakarken biz 4 petek kapalı 12 saatte bu kadar kontör harcıyoruz(toplam 9 petek var zaten). yönetime iletiyoruz ama sayaç gelecek, sizinkini yollayacağız vs. deniyor. bu süreçte biz ısınamayıp para ödemeye devam ediyoruz. sizden ricam bu durumla ilgili nereye nasıl bir başvuru yapmalıyım? sayaç bozuk olsa ve firma bozuk olduğunu kabul etmezse tüketici hakem heyetine başvursam da sonuç alabilirmiyim bilmiyorum. ayrıca bir sorum daha olacak, merkezi sistem deniliyor ama her daireye belli miktarda ısı gitmiyor. kontör yüklemeyen ya da vanalarını kapatan daireler olduğundan bir ısı kaybı da söz konusu. bana bir yol gösterin lütfennn, çok teşekkürler...

1 cevap

0 oy
(2.3k puan) tarafından
Merhaba,

Vanalarını kapatan daireler ile ilgili sorunuzun cevabı yönetmelikte açık bir şekilde belirtilmiştir. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin "Isıtma Sistemleri Uygulama Esasları" başlıklı 14. maddesinin 9. fıkrasında merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda ısıtılan mahallerin iç ortam sıcaklığının 15°C'nin altına düşmeyecek şekilde tedbir alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu doğrultuda radyatörlerin kapatılmaması gerekmekte ve bu doğrultuda önlem alınmalıdır. TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığında radyatörleri tamamen kapatmak mümkün değildir. (Not: Sadece iç aksamını açarak pim mekanızması vs. kısımları bir nevi bozarak kapatılabilir.)

Radyatörlerin ısınmaması probleminde ise tesisat hatlarınız da bir sıkıntı yoksa, termostatik vana ile ayarlanan oda sıcaklığı doğrultusunda oda rejime girmeli ve radyatörlerinizde ısınma problemi olmamalıdır.  Eğer radyatörlerde ısınma problemi varsa;

1-  Sistem kurulurken kazan suyu tamamen boşaltıldığından su tekrardan basıldığında bu durum tesisatın hava yapmasına neden olur. Bunun yanında radyatörünüzde hava olduğu durumlarda da radyatör ısınmaz. Çözüm olarak yapılması gereken purjörle radyatörün havasını almaktır. Ayrıca tesisatta sıcaklık değişimlerinden dolayı oluşabilecek havayı atmak için tesisatın en üst noktası ve yön değiştiren dirsek noktalarında hava tüpü konulmalıdır.  Mobil kollektör hattınız varsa kollektörlere otomatik purjör koymanız hava atımını sağlayacaktır.
2- Hava yok ve radyatörün üst kısmı sıcak alt kısmı soğuk ise radyatörlerin temizlenmesi ve içerisindeki kurum, pislik vs. gibi etmenlerden arındırılması gerekmektedir.
3- Toplam ısıtma yükünü karşılayıp karşılamadığı konusunda kazan kapasitesi ve sirkülasyon pompası kapasitesi kontrol edilmelidir.
4- Su sıcaklığında denge oluşturmak için her kat için balans vanası konulması uygun olur eğer maliyet olarak  uygun değilse dönüş kollektöründe olması sistemde balanslama sağlar.

Bu doğrultuda tesisatınızda yukarıdaki nedenler veya herhangi bir problem yoksa diğer dairelere nazaran fatura yüksek geliyorsa kalorimetre (ısı sayacı) arızalıdır veya yanlış montaj yapılmıştır. Kalorimetre dönüş suyu hattına monte edilmelidir, kontrol edebilirsiniz eğer uygun montaj yapılmışsa arızalı olma ihtimali yüksektir. Eğer hatalı imalat yani gidiş hattına montajı yapılmışsa olması gereken tutarın değişken olmakla birlikte %50 fazlasını ödersiniz.

Yönetim veya okuma vs. için anlaşma yapılan firma kalorimetreyi garanti süresinde değiştirmekle sorumludur.  Eğer firma geçiştiriyor ve değiştirmemekte ısrar ediyorsa öncelikle bina yönetiminin aldığı kararları inceleyiniz. Bazı firmalar indirim yapılarak bina yönetimi ile yapılan anlaşma sonrası bina yönetimi sözleşmesinde "binaya ait şirket tarafından takılan kalorimetrenin arızası, bakımı, onarımı ve değişimi tamamen apartman yönetimine dolayısıyla aboneye aittir " gibi ibareler eklenmekte olup kontrol etmenizde fayda bulunmaktadır.

Eğer değiştirmiyor veya geçiştiriyor ise Tüketici Hakem Heyetine konu ile alakalı başvuru yapmalısınız. Kalorimetre arızasını ve eğer uygun değilse termostatik vanalar 15°C'nin altına düşmeyecek şekilde ayarlanmadığını bildirebilirsiniz. (Not: Termostatik vanalar uygun değilse öncelikle bina yönetimine başvurmalı aksi takdirde tüketici hakem heyetine başvurmalısınız.) Ayrıca kalorimetrenin arızalı olup olmadığı konusunda bilirkişi tarafından verilecek karar sonrası yaptırım uygulanmakta veya geri çevrilme durumu olacağını unutmayınız.
(22 puan) tarafından
geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Akıllı sayaçlarımız TE başkartlı Sayaç diye geçiyor. dönüş suyunun borusu üzerine monte edilmiş. bu her dairede aynı şekildeymiş. akıllı sayaçlarımız kontör yükleme sistemi ile çalışıyor. para yükleyen daire için karta kontörü site yönetimi yüklüyor. kartı okutunca sayaç kilidi açılıyor ve sıcak su dolaşıma başlıyor. akıllı sayacın hemen önünde sıcak su giriş ve çıkış borularının üstünde ana vanaları bulunuyor. daire sakini isterse bu vanaları kapatıyor. ya da kontör yüklemezse akıllı sayaç sistemi kapatıyor ve sıcak su akışı kesiliyor. yani hem merkezi sistem hem de değil gibi bir durum söz konusu. her daireye 15 derece ısı gitmemiş oluyor.
radyatörlerin ikisinin üst kısmı sıcak altları buz gibi; bunu yönetime bildirdik, temizlenmesi gerektiğini de söyledik. ama kendileri bu yıl sistemi açmadan temizliğinin yapıldığını ilettiler ve bu konuda başka bir çözüm öneremiyorlar. biz de bunu çözemiyoruz, sadece salondaki iki radyatörde bu sorun var ve salon hiç ısınmıyor. bu sorun daha fazla para ödememize yol açıyor olabilir mi?
(2.3k puan) tarafından
Merhaba,
Daire ısıtma gidiş hattının vana üzerinden kapatılması "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ne aykırı bir durumdur. Bu durumda merkezi sistemin bina kabuğunu ısıtması ve dairelerin enerji tasarrufu sağlamasına engel teşkil etmekte ve ısıtma yapılan dairelerin ısınma maliyeti yüksek çıkmaktadır.
Radyatörün alt kısmı ılıksa normaldir ancak soğuksa radyatörün havası olabilir, radyatörün temizlenmesi gerekebilir, radyatör dönüş vanası arızalıdır, radyatör dönüş hattında tıkanma olabilir ya da radyatörün kendisi arızalıdır. Kısacası bakım yapılmadan anlaşılamaz.
Dolayısıyla bu durum ısınma maliyetinize etki edecektir.
(22 puan) tarafından
Tekrar Merhaba,
peki  "TE başkartlı Sayaç"  akıllı sayacımız GİRİŞ suyuna monte edilmiş. biraz önce yanlış yazmışım. ilk cevabınızda kalorimetre dönüş suyuna monte edilmelidir demiştiniz. bizim akıllı sayaç için de aynı durum söz konusu mu? Yöneticimiz bizimkinin farklı olduğunu söyledi.
bir de bakım yapılmadan anlaşılmaz dediniz, bakımı yönetim mi yaptırmalıdır, yoksa her daire şahsi olarak bir usta çağırıp ona mı bakım yaptırmalıdır. ayrıca bakımı bu sistemi kuran firma mı yapmalıdır? şimdiden çok teşekkür ederim...
(2.3k puan) tarafından
Merhaba,
Tebaş Kartlı Sayaç montaj kullanım kılavuzunu incelediğimizde kalorimetre bağlantı şemasında yukarıda belirttiğim gibi merkezi sistem sıcak su hat dönüşüne montajı yapılmış, gidiş hattınada sensör kovanı yerleştirilmiştir.

Aşağıdaki linkte 3. sayfadan kontrol edebilirsiniz.
tebasenerji.com/114.pdf

Eğer montaj ile alakalı farklı bir durum söz konusu ise tebasenerjiyi arayıp montaj kataloğunda gidişte yerinde dönüşte yapılmasının nedenini öğrenebilirsiniz.

Diğer konu ile alakalıda bina yönetimi ile kat malikleri arasındaki sözleşmede bakım ile ilgili maddelere ya da bina yönetimi ile firma arasındaki sözleşmede bakım ile ilgili maddelere göz atmalısınız. Bu doğrultuda bakımın kimin yapacağını netleştirebilirsiniz.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
19, Aralık, 2020 Doğalgaz Tesisatı kategorisinde İlknur (22 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
7, Aralık, 2019 Doğalgaz Tesisatı kategorisinde Kadriye (23 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
23, Şubat, 2020 Genel Sorular kategorisinde Zirvepark (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
...