0 oy
Sıhhi Tesisat kategorisinde (24 puan) tarafından
Merhaba,
Binamıza hidrofor alacağız ancak genleşme tankının kapasitesini anlayamadık. Hidrofor genleşme tankı hesabı var mı? Yoksa hidrofor aldığımızda katalogda yer alan değerler uygun mudur ? Çünkü karşı binadaki hidrofor genleşme tankı aynı kapasitede katalogda yazan değerle örtümüyor daha büyük seçilmiş. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

1 cevap

+2 oy
(2.3k puan) tarafından

Merhaba,

Katalog değerleri ilgili firmanın normal şartlar altında belirlemiş olduğu kriterlere göre seçilmiş olup, kullanılacak binada hidrofor basıncı ve debisi doğrultusunda hesap edilerek seçilmesi gereklidir. Hidrofor genleşme tankı seçimi yapabilmek için belirlenmesi gerekenler basınç sınıfı, hacim ve ön gaz basıncıdır.

Seçilecek tankın basınç sınıfı ise birlikte çalışacağı hidroforun özelliklerine bağlıdır. Hidrofor denge tankları 6-10-16 25 bar işletme basınçlarında üretilmekte ve işletme basıncının % 50 üzerinde test edilmektedir. Bu durumda seçilecek tankın işletme basıncı, hidrofor pompasının maksimum basıncından büyük olmalıdır.

Ptankişletme ≥ Ppompamaks

Örneğin, hidrofor pompasının maksimum basıncı (kapalı vanada) 7 bar ise seçeceğimiz denge tankının işletme basıncı 10 bar olmalıdır.

Genleşme Tankı Hacim Hesabı

Seçilecek tankın nominal hacmi birlikte çalışacağı hidroforun özelliklerine ve uygulama şartlarına bağlıdır.

Hacim belirlenmesinde genellikle motorların şalt (devreye girip çıkma sayısı) sayısının sınırlandırılması ölçüsü temel alınmaktadır. Yüksek şalt sayısı elektrik motorunun, pompa aksamının, basınç şalterinin ve pano içindeki kontaktörler gibi diğer elektromekanik ekipmanın kullanım ömrünü kısaltmakta ve yüksek demeraj akımından dolayı elektrik sarfiyatının artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca büyük hacimli tank kullanılması işletim ekonomisi ve kullanım ömrü açısından tavsiye edilmektedir. Seçilmesi gereken tankın asgari nominal hacmi VN,

VN ≥ 0,33 x Qmaks x ( Hüst + 1 ) / ( ( Hüst – Halt ) x S ) formülüyle hesaplanabilmektedir.

Seçilen genleşme tankının işletme şartlarında depolayabileceği basınçlı su yani faydalı su hacmi VF,

VF = VN x ( Hüst – Halt ) / ( Hüst + 1 ) formülüyle hesaplanabilmektedir.

VN: Tankın asgari nominal hacmi (litre)
Qmaks: Her bir pompanın alt basınçta verdiği debi (m3/h)
Hüst: Hidroforun üst basıncı (bar)
Halt: Hidroforun alt basıncı (bar)
S: Hidroforun amaçlanan şalt sayısını (1/h)
VF: Depolanabilen faydalı su hacmi (litre)
N: Motor gücü

Genleşme Tankı Ön Gazı Basıncı Hesabı

Tankta olması gereken ön gaz basıncı p0, birlikte çalışacağı hidroforun işletmeye alınması sırasında p0 = 0,9 x halt olacak şekilde yani hidroforun devreye girme basıncından yaklaşık %10 daha düşük seviyede ayarlanmalıdır.

Tanklar, yeterli basınç kapasitesine sahip bir kompresörle mümkün olduğunca kuru hava veya azot gazı basılarak basınçlandırılmalıdır. Ön gaz basıncı kontrol edilirken ve genleşme deposuna hava basılırken deponun içindeki su tamamen boşaltılmış olmalıdır. Membranlı tankın içindeki havanın basıncı periyodik olarak (hafta, ay gibi) kontrol edilmelidir. Hava, membranlı tank içindeki lastik membrandan difüzyonla sürekli suya geçerek veya flanş ve sibop bağlantılarında sızarak azalır. Tank içinde hava basıncı düşerse hidroforun şalt sayısı artar. Dolayısıyla ses ve sudaki dalgalanma artar.

Elektrik motorları için tavsiye edilen azami şalt sayıları ( S ):

N ≤ 1,5 kW için S ≤ 80 1/h
N ≤ 3,7 kW için S ≤ 60 1/h
N ≤ 7,5 kW için S ≤ 30 1/h
N ≤ 15 kW için S ≤ 20 1/h
N ≤ 18 kW için S ≤ 15 1/h

Dalgıç pompaların hidrofor olarak kullanıldığı durumlarda, genleşme tankının hacmi mümkün olduğunca büyük seçilmeli ve dalgıç tip elektrik motorların şalt sayısının aşağıda gösterilen değerlerin üstüne çıkmaması sağlanmalıdır.

Dalgıç motorlar için tavsiye edilen azami Ģalt sayıları ( S ):

N ≤ 5,5 kW için S ≤ 20 1/h
N ≥ 7,5 kW için S ≤ 15 1/h ve bir gün boyunca oluşacak şalt sayısı, S ≤ 80 – 100 1/gün olarak gerçekleştirilmelidir.

(2.0k puan) tarafından
Merhaba;

Hidrofor hesap formunda hesaplamaları çok iyi bir şekilde yapılmış durumdadır. Benim konun son paragrafındadır. Dalgıç pompalar ancak keson kuyularda mı çalışan pompaları kastediyorsunuz.?

Herhalde.derin kuyu pompalarının sık sık şalt yaparak devreye girmesi  çekilen debiye bağlı  olarak akiferi-su veren tabakaları zorlayarak  su- kumları da beraber sürükleyebilmektedir(pompaların kum çekmesi yataklarda aşınmaya sebep olur). Umumiyetle ilk çalışmalarında fazla amper çeker. Bu yüzden su temininde depoya su ikmali yapılır. Derin kuyunun çalışması( depo seviye otomatiği )ile on-off çalışması daha uygun olmaktadır. Bilahare depodan sarf yerlerine hidrofor sistemiyle dağıtım yapılmaktadır. Ben sadece diğer açıdan yorum getirdim. Saygılarımla.
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

sn.yazarın verdiği cevap, daha ziyade teknik bilgiye sahip mühendis seviyesindedir. Bu yüzden kafanızı karıştırmasın. Aslında verilen bilgiler çok bilgili ve doyurucu. Bu yüzden hidroforu aldığınız firmanın satış mühendisinin bilgisi dahilinde seçim yapmanızı tavsiye ederim. Satış mühendisine binanız hakkında vereceğiniz bilgiler dahilinde, kendisinin hesaplamasına itimat ederek seçim yapmanızı tavsiye ederim çünkü uzman O !. Komşu binaların şartları size uygun olmayabilir. Sağlık bakanlığı bile ilaç kullanımının, arkadaş tavsiyesi ile değil, doktor tavsiyesi ile kullanmanızı tavsiye etmektedir. Herkesin bünyesi farklıdır. Saygılarımla.06/05/19.

İlgili sorular

+1 oy
1 cevap
+1 oy
1 cevap
24, Nisan, 2019 Sıhhi Tesisat kategorisinde Gökhan Demirkazık (26 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
...